“Het Binnenhof is van iedereen, het is de vlag op de democratie”

Voorpublicatie interview | Jan Terlouw

“HET BINNENHOF IS VAN IEDEREEN, HET IS DE VLAG OP DE DEMOCRATIE”

Voorpublicatie interview | Jan Terlouw

“Naar een rustig plekje moest je vroeger zelf op zoek”

Auteur  |  Ferry Mingelen

“Ik wist niks van politiek, ik was wetenschapper. Ineens werd ik in de Tweede Kamer gekozen. In het gebouw was ik nog nooit geweest. Ik weet nog goed dat ik voor het eerst de vergaderzaal binnen kwam. Dat was wel indrukwekkend. Ik zag het katheder en dacht ‘daar moet ik binnenkort ook gaan staan praten’. Het was een wereld die ik helemaal niet kende.”

Jan Terlouw (15-11-1931) praat er nog steeds met enige verbazing over. Hij studeerde wis- en natuurkunde, deed vanaf 1958 onderzoek naar kernfusie, maar koos in 1971 voor de politiek. “De voorspelling in 1959 was dat kernfusie over dertig jaar op aarde mogelijk zou zijn. Dat is nu in 2020 nog steeds de voorspelling. Ik had er wel genoeg van. Daar komt bij dat ik de oorlog bewust heb meegemaakt. De democratische rechtstaat verdient verdediging, dat zit diep in mij. Ik was politiek zoekende, maar toen werd D66 opgericht, links-liberaal, was dat precies wat ik zocht.”

Na een jaartje Gemeenteraad in Utrecht wordt Terlouw lid van de Tweede Kamer. Hij vond het ‘en enorme eer’ gekozen te worden en leert het politieke handwerk snel. “Ik werd gelukkig geen backbencher, want ik was de enige met verstand van milieu en energie. De vergaderzaal was kleiner dan ik had verwacht, heel intiem, met zijn drieën in een bankje.

… Lees verder in uitgave II

Uitgave II
Verwacht najaar 2023

Reserveer alvast de eerste uitgave die uitkomt in het najaar van 2021

VOORPUBLICATIES