“Mijn moeder was de langstzittende op het Binnenhof”

Voorpublicatie interview | Petra de Bruin

“MIJN MOEDER WAS DE LANGSTZITTENDE OP HET BINNENHOF”

Voorpublicatie interview | Petra de Bruin

Souvenirkraam-houder Petra de Bruin stond 56 seizoenen lang op het Binnenhof

Auteur  |  Marieke Linn

Een straffe noordoostenwind, een hittegolf of regen die met bakken op de klinkers klettert. Het maakte niet uit, ze stond er altijd. Op haar vaste plekje onder de galerij bij de Raad van State. Petra de Bruin met haar souvenirkraam. Dertig jaar lang – tot 2016 – was ze een vast gezicht op het Binnenhof. Petra: “We waren onderdeel van de geschiedenis.”

U bent er nog nét niet geboren …
“De partner van mijn tante is de kraam in 1960 begonnen bij het Vredespaleis. Niet veel later is hij bij het Binnenhof gaan staan. Het was maar een klein kraampje, er zat een gat in de bodem zodat het hoog genoeg was om te kunnen staan. We stonden in dat kistje van april tot ongeveer de herfstvakantie. Superkoud was het soms! Na het overlijden van haar partner nam mijn tante zelf – Nelly van Schoten – het over. En in ’62 werd ik geboren. De familie woonde in Den Haag en we gingen regelmatig bij tante Nel op het Binnenhof kijken. Samen met mijn duivenoom de duiven voeren bij de fontein. Ja, ik ben bijna op het Binnenhof opgegroeid. Vanaf 1985 hielp ik Nelly, de verloren uurtjes die ze door gezondheidsproblemen zelf niet kon vullen.”

En dat beviel goed …
“Ik heb de lagere en middelbare detailhandelschool doorlopen en in een foto-ontwikkelcentrale gewerkt. Maar uiteindelijk hebben we in ‘91 de vergunningen overgezet. Ik had een kraam! Ook mijn moeder stond toen al jaren in de kraam. Voor haar was het een soort uit de hand gelopen hobby. We verkochten stickers, emblemen en stokplaatjes voor op wandelstokken, vingerhoedjes, vlaggetjes en lepeltjes met het Binnenhof of de Ridderzaal erop. En de laatste jaren bijvoorbeeld magneetjes, ansichtkaarten, foto’s van koninklijk huis. Vaak kwamen verzamelaars langs die bijvoorbeeld alles van Maxima wilden of alles van een bepaalde serie. Weet je, geen dag was hetzelfde. Maar echt ervan leven was lastig.”

… Lees verder in uitgave II

Uitgave II
Verwacht najaar 2023

Reserveer alvast de eerste uitgave die uitkomt in het najaar van 2021

VOORPUBLICATIES