VAN ONENIGHTSTAND TOT VALSMUNTERIJ

11 feb. 2021

De Voorpoort van het Binnenhofcomplex werd in 1428 omgedoopt tot de Gevangenpoort. Vanaf diezelfde eeuw is het gebouw de zetel van het Hof van Holland, de voorloper van onze huidige rechtspraak.

Bij het grote publiek is de Gevangenpoort vooral bekend om de gruwelijke martelwerktuigen en het tijdelijk verblijf van enkele voor onze vaderlandse geschiedenis zo belangrijke mannen, zoals Cornelis de Wit en Johan van Oldenbarnevelt. Dat er ook een dame van stand heeft mogen verblijven (al was er meer sprake van ‘moeten’), is dan weer minder bekend.

Op 11 februari 1541 werd Catharina le Chasseur, ex-vrouw van edelman Gerrit van Assendelft, gevangen genomen op verdenking van valsmunterij. Op zich al niet chic, maar om het nog erger te maken was Gerrit op dat moment president van datzelfde Hof van Holland. Hij wordt tijdelijk uit zijn functie ontheven, zij veroordeeld tot de dood.

Het huwelijk van Gerrit en Catharina, een gedwongen vervolg van een amoureuze nacht, was in 1532 al officieel beëindigd, maar zorgt er wel voor dat de brandstapel Catharina bespaard blijft. Het vonnis wordt voltrokken door een trechter op haar mond te zetten om deze, of eigenlijk de arme Catharina, vervolgens vol te gieten met water.

Op de website van De Gevangenpoort lees je meer over haar roerige leven.


Nog niet uitgelezen?

Lees het in het najaar van 2021 allemaal in het eerste deel van Document voor een Monument. Een bijzondere en luxe uitgevoerde collectievorming van jonge en oude levensgeschiedenissen over de historie, het gebruik en de toekomst van het Binnenhof.


RESERVEER NU

Bestel uw door Graaf Floris IV gesigneerde exemplaar én ontvang een gratis toegangsbewijs op persoonlijke titel voor de feestelijke opening van de fototentoonstelling in het najaar van 2021, wanneer de minister-president het licht op het Binnenhof uit doet en de renovatie van start gaat… Bestel nu!