EEN VAL OP HET BINNENHOF

19 feb. 2021

Er waren regeringsleden en zelfs hele kabinetten die ter plekke politiek sneefden. Er waren Kamerleden die praktisch ter plekke, in de gebouwen of net daarbuiten, door hartstilstand geveld werden. En ook was er een arts voor wie een raam van een tweehoog gelegen kamer op het Binnenhof de uitweg bood naar een op de keien ketsende keiharde dood.

Auteur | Ton Haak

Dat speelde zich af tijdens de Duitse bezetting, in de Tweede Wereldoorlog, toen het Binnenhof geen parlement huisvestte maar Wehrmacht, SD en SS. De arts die uit het raam sprong, dat was Gerrit Kastein. “… die lieve Gerrit. Met zijn kop op de stenen. Dood,” zo verhaalt Roxane van Iperen in haar fascinerende verslag en sfeertekening van Nederland in die barbaarse tijden. Zij schreef ’t Hooge Nest, “Het waargebeurde verhaal van twee joodse zusters in het verzet, een onderduikvilla in het Gooi en het onvermijdelijke verraad” en ploos, onder veel meer, uit wat daar op het Binnenhof gebeurde in februari 1943 en hoe het zo kwam.

“Gerrit Kastein was een neuroloog met stalen zenuwen en een stijve kop, die hem jammer genoeg niet van zijn lot had gered.”

Racisme = oorlog

“Gerrit Kastein was een neuroloog met stalen zenuwen en een stijve kop, die hem jammer genoeg niet van zijn lot had gered,” schrijft Van Iperen. Zijn standvastig karakter had hij al bewezen tijdens de Spaanse Burgeroorlog, toen hij goede diensten bewees als arts en hoofd van de ambulance die door Nederlandse hulpverleners aan de Internationale Rode Hulp was toegevoegd. Zijn carrière had hij op de achtergrond geplaatst, de promotie werd uitgesteld, hij ging gewonde burgers en soldaten verzorgen die de fascist Franco’s troepenmacht bevochten. Ook na zijn terugkeer naar Leiden, waar hij in 1937 promoveerde, bleef hij vanuit de CPN, de Communistische Partij Nederland, actief in het verzet tegen het overal terrein winnend fascisme. Zijn overtuiging was: “Een overwinning van Franco is funest voor West-Europa, dus mede voor ons.” In 1938 publiceerde hij een boek, getiteld Het Rassenvraagstuk, een wetenschappelijke verhandeling over klassentegenstellingen en het antisemitisme zoals dat zich in Duitsland aan het ontwikkelen was. Racisme betekent oorlog, voorspelde hij. En gelijk kreeg ie…

Uit het raam van de tweede verdieping van Binnenhof 7 sprong dr. Kastein, om zich door zelfmoord te hoeden voor het prijsgeven van de namen van zijn vrienden.


RESERVEER NU

En lees binnenkort dit verhaal en de vele andere verhalen in één adem uit!

Bestel uw door Graaf Floris IV gesigneerde exemplaar én ontvang een gratis toegangsbewijs op persoonlijke titel voor de feestelijke opening van de fototentoonstelling in het najaar van 2021, wanneer de minister-president het licht op het Binnenhof uit doet en de renovatie van start gaat… Bestel nu!