Over Document voor een Monument

Hoe is het zo gekomen?Multimediaal document

Beeld ↑
Handelingenkamer, Tweede Kamer der Staten-Generaal

Collectie
→ Beeldbank Renovatie Binnenhof

Hoe is het zo gekomen?

Initiatiefnemers van multimediaal Document voor een Monument, Mizja Haak en Dick Holthuis, kennen elkaar van een meerjarig verbouwingsproject waarbij het voormalig marinefregat Hr.MS. Piet Hein werd omgetoverd tot een van de grootste luxe privéschepen ter wereld, de megajacht YAS. Zij verzorgden de realisatie van een exclusief salontafelboek dat in gelimiteerde oplage werd uitgegeven.


Een nieuwe samenwerking
In december 2015 belt Dick met Mizja. Wat zou hij ervan vinden om samen een uitgave te realiseren over de renovatie van het Binnenhof? Na eerst in lachen te zijn gebarsten, kan Mizja niet anders dan beamen dat het een geweldig idee is.

Enkel een uitgave over de renovatie zou alleen interessant zijn voor de overheid, architecten en aannemers. En dat zou zonde zijn, want eigenlijk is iedere Nederlander eigenaar van dit unieke stuk cultureel erfgoed. De betrokkenheid van de Nederlandse burgers bij het Binnenhof is dan ook groot.

Een document voor iedereen
Begin 2016 zijn daarom de zeilen bijgesteld. Er wordt voor een zo breed mogelijke doelgroep een serie van drie uitgaven bedacht met als aanleiding de renovatie van het centrum van onze democratie en als rode lijn de menselijke kant van de wereld die het Binnenhof is. De drie uitgaven belichten achtereenvolgens de geschiedenis, het gebruik en de toekomst van het Binnenhof. Om de periode van de komende jaren optimaal te benutten is ervoor gekozen om de uitgaven uit te brengen aan het begin, halverwege en aan het eind van het renovatieproces.

In 2017 wordt medewerking verleend om het renovatieproces te documenteren door het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties – Rijksvastgoedbedrijf en de gebruikers van het Binnenhof: de Raad van State, de Eerste en Tweede Kamer der Staten-Generaal en het ministerie van Algemene Zaken.

 

DEEL UW BIJZONDERE VERHAAL

Wilt u graag een verhaal of herinnering delen? Een bijzondere ervaring of een leuke anekdote?

→ Mail uw reactie.
We nemen vervolgens contact met u op.

“Je bent met zijn allen bezig het Binnenhof weer bij de tijd te krijgen, daar kan je een mooi verhaal van maken. Document voor een Monument had dat al snel door.”


Pieter Dijckmeester, voormalig Projectdirecteur Renovatie Binnenhofcomplex

Document voor een Monument is een particulier initiatief en is tot stand gekomen door de belangeloze inzet van een groep trouwe medewerkers.

Wie er allemaal achter het project zitten leest u hier →

Multimediaal document

Het Binnenhofcomplex wordt vanaf 2021 grondig gerenoveerd. Na een renovatie van vijfenhalf jaar voldoet het complex weer aan alle hedendaagse eisen. Niet alleen om ruimte te bieden aan parlement en regering, maar ook om de samenleving er goed te kunnen ontvangen. Een enorme onderneming, die het (politieke) centrum van Den Haag tijdelijk op z’n kop zet.

Geschiedenis belichten
Het Binnenhof is meer dan alleen een mooi monument. Hier vindt jaarlijks de troonrede plaats in de Ridderzaal, zetelen de Eerste en Tweede Kamer der Staten-Generaal en de Raad van State, en maakt de minister-president lange dagen in het Torentje. De geschiedenis van dit oudste parlement ter wereld dat nog in gebruik is, gaat terug tot de middeleeuwen. Vanaf het begin is er voortdurend bijgebouwd, gesloopt en verbouwd. De aanstaande renovatie voegt daar een nieuw hoofdstuk aan toe.

De menselijke kant
Stichting Document voor een Monument heeft als doel jong en oud een toegankelijke inkijk te geven in de menselijke kant, de dynamiek, het belang en de toekomst van het centrum van onze democratie. Dit doet zij door de renovatie op een positieve manier met het verleden en haar gebruikers te verbinden.

Individuele herinneringen leggen we vast in reeksen vraaggesprekken met uiteenlopende (oud) belanghebbenden – van minister tot bouwvakker, van schoonmaker tot projectdirecteur.

Bewoners, gebruikers en andere belanghebbenden uit de geschiedenis wekken we tot leven waardoor er een historische beschrijving ontstaat die anders is dan bestaande historische beschrijvingen over het Binnenhof. Zo ‘schreef’ niemand minder dan Floris van Holland het voorwoord voor het eerste boek over de geschiedenis van het Binnenhof. 

Naast offline ook online
Ons doel is om tijdens de renovatieperiode diverse online en offline media in te zetten om het publiek te informeren over de voortgang van de renovatie en een inkijk te geven in de ontstaansgeschiedenis van het centrum van onze democratie – een inmiddels historisch gebouwencomplex met een actuele dynamiek die ongekend en uniek is in de wereld.

Ook houden we het Binnenhof als het ware open met digitale 360-graden tours en in een extra publicatie ontsluiten we kunst- en cultuur vertegenwoordigd op het Binnenhof.

HET BINNENHOF, HOE IS HET ZO GEKOMEN?

Niemand minder dan Graaf Floris van Holland schreef het voorwoord voor het eerste boek over de geschiedenis van het Binnenhof.

Lees hier de voorpublicatie →